Zarząd Główny

Anna Dymmel

Stefan Kubów

dr Janusz Kostecki

Absolwent polonistyki na Uniwersytecie Warszawskim.  Doktor nauk humanistycznych. Kierownik Zakładu Badania Historii Czytelnictwa IKiCz Biblioteki Narodowej. Zajmuje się historią czytelnictwa, ruchu wydawniczego i cenzury w XIX w. Redaktor naukowy serii Z dziejów kultury czytelniczej w Polsce

e-mail: jkostecki@bn.org.pl
telefon: +48 22 608 25 02

prof. dr hab. Andrzej Mężyński

Absolwent filologii polskiej na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu (1960). Doktorat z zakresu teatrologii (1968), habilitacja na Wydziale Historycznym UAM (1989).

W okresie 1961-2003 pracownik bibliotek naukowych: Biblioteki Kórnickiej PAN, Biblioteki PAN w Warszawie, Biblioteki Uniwersyteckiej w Warszawie, Biblioteki Sejmowej. Od roku akademickiego 2003/2004 - profesor w Instytucie Informacji Naukowej i Bibliotekoznawstwa Uniwersytetu Wrocławskiego.

Autor blisko stu publikacji (w tym siedmiu książek), koncentrujących się na kilku obszarach: dziejów bibliotek i wydawnictw prywatnych w XIX w., problemów współczesnego bibliotekarstwa polskiego, historii bibliotek podczas II wojny światowej.

.Sekretarz redakcji "Pamiętnika Biblioteki Kórnickiej" (1974-78), zastępca red. naczelnego "Przeglądu Bibliotecznego" (1982-1988), edytor  "Nowin Polskiego Towarzystwa Bibliologicznego" (1989-1995)

prof. dr hab. Krzysztof Migoń

Absolwent bibliotekoznawstwa w Uniwersytecie Wrocławskim (1962), profesor zwyczajny w Instytucie Informacji Naukowej i Bibliotekoznawstwa Uniwersytetu Wrocławskiego, kierownik Zakładu Teorii i Historii Książki IINB UWr.; członek Centralnej Komisji do spraw Stopni i Tytułów (od 1991), przewodniczący Rady Naukowej Biblioteki Narodowej (1998-2004), członek Komitetu Naukoznawstwa PAN, członek Gutenberg-Gesellschaft w Moguncji i Leibniz-Sozietät w Berlinie. Prace badawcze z zakresu bibliologii (teorii i historii książki, dziejów czytelnictwa) i historii orientalistyki.

e-mail: migon@kn.pl
 telefon: +48 71 375 24 17

mgr Anna Karczewska

Absolwentka bibliotekoznawstwa na Uniwersytecie Łódzkim.  Od 1999 roku asystent w Instytucie Książki i Czytelnictwa Biblioteki Narodowej. Zajmuje się analizą procesu upowszechniania czytelnictwa wśród chłopów w XIX i na początku XX w. W latach 2002-2008 nauczyciel przedmiotu "czytelnictwo" w Centrum Edukacji Bibliotekarskiej, Informacyjnej i Dokumentacyjnej im. H. Radlińskiej w Warszawie. Od 2009 r. wykładowca w Instytucie Informacji Naukowej i Studiów Bibliologicznych Uniwersytetu Warszawskiego.

e-mail: annakarczewska@op.pl
telefon: +48 22 608 25 00

dr Jolanta Gwioździk

Absolwentka bibliotekoznawstwa i informacji naukowej na Uniwersytecie Śląskim (1985) oraz studiów podyplomowych tekstologiczno-edytorskich (Uniwersytet Warszawski, Instytut Badań Literackich 1991). Doktor nauk humanistycznych w zakresie bibliologii (Uniwersytet Wrocławski 2000). Od 1985 r. pracownik Uniwersytetu Śląskiego, obecnie adiunkt w Instytucie Bibliotekoznawstwa i Informacji Naukowej. Zajmuje się historią książki i bibliotek, szczególnie zakonnych. Autorka i redaktorka kilku książek, m.in. rozprawy Biblioteka panien benedyktynek łacińskich we Lwowie (XVI-XVIII wiek). Zob. też: Księgozbiór benedyktynek lwowskich klasztoru pw. Wszystkich Świętych. Katalog starych druków.

e-mail: ibiu@homer.fil.us.edu.pl

mgr Hanna Łaskarzewska

Historyk książki i bibliotek, w latach 1985-2004 członek redakcji “Przeglądu Bibliotecznego” (do 1990 sekretarz red.). od 1990  r. kieruje w Bibliotece Narodowej Pracownią Dokumentacji Księgozbiorów Historycznych. Prowadzi prace związane m.in. z: rejestracją polskich księgozbiorów w kraju i zagranicą; losami polskich bibliotek w latach II wojny światowej (w tym emigracyjnych); historią rewindykacji polskich księgozbiorów. Członek Polskiego Towarzystwa Bibliologicznego (w latach 1990-2004 sekretarz Zarządu Głównego). Członek polsko-ukraińskiego zespołu ekspertów ds. bibliotek w Międzyrządowej Komisji Polsko-Ukraińskiej dla ochrony i zwrotu dóbr kultury utraconych i bezprawnie przemieszczonych podczas II wojny światowej.

telefon: +48 22 608 25 18

Będziemy wdzięczni za wszelkie uwagi lub sugestie dotyczące funkcjonowania naszej witryny.
Prosimy o kierowanie ich na adres administratora

Ostatnia modyfikacja: piątek, 28 stycznia 2011